středa 19. listopadu 2014

Fotbal ve světě

School Times
Fotbal
Fotbal je hra která se hraje už od začátku 20. století. Je to hra ve které hraje 10 hráčů + brankář. Hráči jsou rozděleni na útočníky, to jsou hráči kteří jsou důležití na dávání gólů. Nejznámější útočníci jsou např: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar Jr. atp. pak jsou záložníci, ti mají podobnou roli jako útočníci ale bývají uprostřed formace a pomáhají útoku a někteří pomáhají obraně. Záložníci nebývají moc důležití při fotbale malích dětí, u fotbale starých mužů, dorostu nebo a tam jsou nejvíce potřeba ve velkých ligách jako je liga mistrů UEFA. Nejznámější záložníci jsou např: Ángél di Mária, Mesuts Ozil (Ezil), Tomáš Rosický a Arjen Robben atp. Dále jsou poslední hráči to jsou obránci, to jsou hráči kteří jsou úplně vzadu formace ti jsou důležití k obraně brány některý tým má velmi špatné obránce, zase některý tým má velmi dobré obránce. Nejznámější obránci jsou např: Filip Lahm (Lám), Pepe, Gerare Piqé (Žérár Piké), Tomáš Sivok atp. Fotbal má pravidla že hosté rozehrávají jako první a začátek druhé třetiny rozehrávají domácí. Někdy to je zase na opak, nebo když dají například hosté gól tak rozehrávají domácí. Ve fotbale je brána na každém konci hřiště ve které musí být brankáři kteří musí chytat míče aby tým nedostal gól a pro ty co nevědí co to znamená gól, tak gól je když míč vletí nebo se odraží od někoho do brány. Vedle branek jsou auty. To je hranice po které se hraje aut je takové ohraničení hracího pole, když se za ní dostane balón tak se musí vědět jaký hrát a tým to tam kople nebo se toho dotk poslední, když tam kopnou míč například hosté hážou domácí aut a to jsou auty na bocích hřiště ale vedle branek jsou také auty ale ty zase jsou k tomu že když je na té straně brankář domácích a do tohoto autu to koplou domácí tak budou kopat roh protivníci ale když to tam kopne protivník tak se bude jenom kopat od branky. Kope se rohový kop na branku domácích a hřiště je do obdelníku takže má roh a od tama se kope. Roh hřiště vyznačuje rohový praporek.
Když nějakej hráč udělá faul (někomu podkopne nohy nebo mu něco udělá byť omylem nebo úmyslně) buď se to vyřeší domluvou nebo dostane žlutou kartu nebo hůř červenou. Pokut hráč co fauloval dostane červenou už nebude moct hrát a nebo pokud dostane dvě žluté tak dostane červenou a nebude moct dohrát zápas a nebude moct hrát příští zápas hrát. Před bránou je vyznačená šestnáctka (čára ve které se nesmí faulovat)
když tam ně kdo někoho zfauluje dostane obvykle kartu ale hlavně se bude kopat penalta. Penalta je kop který je přímo proti bráně týmu ve kterém byl hráč který fauloval. Když je faul mimo šestnáctku tak se kope přímí kop (kop z dálky na bránu nebo přihrávka) a taky nepřímí kop (kop ve kterém se musí přihrát. Před bránou i dál jsou i ofsajdy (když protivník nebo i spoluhráč přihraje svému hráči za hráče druhého týmu.
                                           

                                              








Žádné komentáře:

Okomentovat